Erhverv

Virksomhederne i Vallensbæk Kommune vil have grøn udvikling

Det halter med erhvervsvenligheden i Vallensbæk Kommune. Det viser DI’s årlige Lokal Erhvervsvenlighedsundersøgelse. Efter en årrække med pæne placeringer på ranglisten, falder Vallensbæk Kommune 16 pladser ned af listen fra en 27. plads til 43. plads. 

Selv om Vallensbæk Kommune er gode til sagsbehandling og har gode digitale rammer, er virksomhedernes vurderinger af kommunen på områderne for eksempelvis uddannelse og brugen af private leverandører noget mere ujævn. 

Det er kun godt 12 procent af kommunens unge, der tager en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, og det er simpelthen for lidt, forklarer formanden for DI Hovedstaden, Peter Lanng Nielsen. 

– Vi kigger ind i en fremtid, hvor der vil være ekstrem mangel på faglært arbejdskraft, og vi har brug for alle gode kræfter, hvis vi skal have vendt udviklingen. Jeg er klar over, at Vallensbæk Kommune allerede gør en indsats for at få flere unge til at vælge en murer-, tømrer- eller kontoruddannelse, men der er altså behov for en ekstra indsats, for at de unge får øje på de attraktive karrieremuligheder, som erhvervsuddannelserne byder, siger Peter Lanng Nielsen. 

Derudover mener virksomhederne, at kommunens udbud til private leverandører på kommunale opgaver er for lav. Gennem konkurrenceudsættelse kan kommunen sikre en øget effektivitet og kvalitet i opgaveløsningen. Og her kan Vallensbæk Kommune med fordel sætte ind og skabe værdi for både sig selv, de lokale virksomheder og borgerne. 

Spørger man virksomhederne i Vallensbæk, hvad der betyder mest for deres vækst og udvikling i kommunen, peger et flertal på grøn udvikling. 

– Man må ikke glemme, at mange virksomheder både fremstiller og udvikler løsninger til den grønne omstilling, og her er kommunerne en vigtig samarbejdspartner for erhvervslivet. Jeg vil klart anbefale Vallensbæk Kommune at få skærpet fokus på den grønne udvikling og indtænke, hvor og hvordan erhvervslivet konkret kan bidrage. Det vil være en vindersag for både kommune, virksomheder og borgere, så det er bare om at komme i gang, forklarer formanden.  

Derudover efterspørger Vallensbæks virksomheder bedre dialog med især kommunens embedsmænd. 

– Dialog betaler sig altid. Hvis virksomhederne oplever en god dialog med kommunen, smitter det ofte af på resten af undersøgelsen. Derfor synes jeg, at kommunen skal tage imod erhvervslivets fremstrakte hånd og få etableret et tæt samarbejde med virksomhederne, så man kan få yderligere input til, hvor der skal sættes ind for at forbedre den lokale erhvervsvenlighed, siger Peter Lanng Nielsen

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2021

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
  • 7770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kommentarer