Debat og politik

Den Europæiske Union er afgørende – derfor stiller jeg op til europaparlamentsvalget

Thorbern Alexander Klingert, kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre

Af: Thorbern Alexander Klingert, kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre

Den Europæiske Union (EU) blev i sin oprindelige form formet fra asken af Anden Verdenskrig. De oprindelige seks lande – Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg – samlede kul og stål sammen (essentielle ingredienser til krig) og tog dermed  målbevidste beslutninger for at undgå en fremtidig konflikt. Spol 75 år frem, og Europa har gennemlevet krise efter krise, herunder væbnede konflikt på kontinentet igen. Eurokrisen gjorde mig investeret i EU, Brexit gjorde beskyttende over for det europæiske projekt, og Ruslands krig i Ukraine fik mig til at indse, at Europa er nødt til at være mere end en handelsblok.

Født i Schweiz af en dansk far og en filippinsk mor, hvis rejselyst og erhverv førte mig til at bo i seks lande. Deres interesse for verdenen påvirkede min passion for miljøet, visionen om en globaliseret verden og fordelene ved handel – alt sammen noget, som EU omfavner.

Mine teenageår var tilbragt i Grækenland, på højden af eurokrisen. Måske mere end noget andet land følte Grækenland presset fra den finansielle kollaps 15 år siden. At se lukningen af butikker, de økonomiske ulykker for almindelige mennesker og håbløsheden, der udviklede sig blandt de unge i Grækenland, ramte mig hårdt – ikke kun fordi jeg så det ske i Grækenland, men også fordi det var en påmindelse om de vanskeligheder, jeg er meget bevidst om, også hersker i Filippinerne (min anden herkomst). Ud fra mine oplevelser i Grækenland og forståelsen af eurokrisen som en europæisk udfordring blev min personlige investering i EU som en blok, der er forpligtet til at hjælpe med at sikre bedre forhold fremover, styrket.

Efter Grækenland boede jeg i London. Efter jeg afsluttede universitetet, startede jeg min karriere som konsulent i erhvervslivet i England. Min tid i London er noget, jeg tænker kærligt tilbage på. Det er stedet, der tog mig fra at være teenager til at blive ung voksen med alle de oplevelser, det indebærer. Men fra starten var jeg altid generet af det ambivalente forhold, landet havde til resten af Europa. Som EU-tilhænger fulgte jeg intenst med i optakten til landets folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab i 2016, hvor medierne ofte bashede EU for alle ulykker, mens Brexit-tilhængere kaldte EU for “EUSSR” (en reference til Sovjetunionen, der antydede, at EU var et autoritært regime). Så kom dagen for folkeafstemningen, hvor jeg på trods af den usmagelige kampagne ikke kunne forestille mig, at landet ville forlade EU. Jeg håbede, at det ikke ville ske. Ikke desto mindre havde et flertal dagen efter stemt for Brexit. Jeg var knust. Jeg talte med min søster, som også boede i London på det tidspunkt, og hun opfordrede mig til virkelig at begynde at tænke på at blive politisk involveret. Jeg tror, det var øjeblikket, hvor min politiske involvering i at beskytte EU blev cementeret.

Jeg var allerede bosat i Danmark igen i et par år i februar 2022, da Covid-19 stadig var i gang, og så Rusland angribe Ukraine. En frygtelig begivenhed havde materialiseret sig – krig i Europa – hvilket var netop det, EU blev dannet for at forhindre. Europæisk sikkerhed og forsvar er i en meget kedelig tilstand. Sikkerhed må derfor være hovedtemaet for dette valg. Jeg ønsker et EU, der er friere, rigere og kan mere selv. Jeg er overbevist om, at det kan ske, hvis EU går fra at være primært en handelsblok til at være en blok, hvor sikkerhed står øverst på dagsordenen.

Mine passioner omkring visse emner samt verdens realiteter har ført til fire essentielle områder, som jeg mener er de vigtigste i dette valg, og som jeg fører kampagne for:

– Vi skal styrke forsvarssamarbejdet i EU

– Vi skal vinde klimakampen

– Vi skal investere i ungdommen

– Vi skal skabe vækst og velstand gennem handel

Min baggrund og erfaringerne gør, at jeg er passioneret omkring det europæiske fællesskab. Jeg tror oprigtigt på, at det er en overordnet kraft for det gode og jeg er overbevist om, at dansk medlemskab af EU er helt essentiel for vores velstand og uvurderligt gavner Danmark. Men med de udfordringer, der ligger forude, er EU i en prekær situation. EU skal derfor være mere end en kraft for det gode; det skal mere end nogensinde omfavne, hvad det oprindeligt blev grundlagt for, som en kraft for fred. EU er afgørende for at sikre det – derfor stiller jeg op til europaparlamentsvalget for at fremme dette mål. 

Kommentarer